Petak, 05.03.2021, 06:11Optimizovano za Mozilla Firefox - Možete da skinete ovde                            
 


//batinacinfo.ucoz.com/welcome.gif

batinac.com
 
     GLAVNA STRANA ::  MOJ PROFIL ::  REGISTRUJ SE ::  LOGUJ SE ::  Prijavljeni ste kao: Gost ::  Grupa "Gost" ::  Odjava :: Odjavi se :: Dobrodosli, Gost RSS

  


Batinacki Asfalt


Glavni meni

Zanimljivosti

Prijatelji Sajta

Citati

Vic Dana

Mini-Chat

Anketa
Kako vam se svidja novi Sajt ?
Ukupno odgovora: 309

Vesti Dana

Sve Vesti
Sve Vesti

Srpska Dijaspora
Ministrastvo za Dijasporu
Srpska Dijaspora

Srpska Politika
Srpska Analitika


Prijatelji Sajta

Bogojevic Reisen

Iris BestattungFoto Galerija
Grcka com.
Travel Videos

Podeli
Neue Seite 1

 


Glavna Strana » 2011 » Maj » 6 » Dijaspora izdržava 800.000 građana
01:54
Dijaspora izdržava 800.000 građana
Dijaspora utiče da kurs jača, ali i da standard njihove rodbine bude bolji. Građani koje izdržava rodbina iz inostranstva mesečno u proseku dobiju 420 evra.
To je značajno više od prosečne plate u Srbiji.
Takođe, pokazalo se da 23 odsto stanovnika naše zemlje ima bar jednog člana najbliže porodice u inostranstvu, a 11 odsto se izjasnilo da ima povremene ili redovne prihode od inostranih doznaka, što je nešto više od 800.000 ljudi. Pet miliona Srba godišnje iz inostranstva pošalje 4,2 milijarde evra.

"Da nije doznaka, morali bismo svake godine da prodamo po jedan Telekom", kaže Goran Nikolić, ekonomista, i objašnjava da je prema zvaničnim podacima lane u Srbiju ušlo 2,42 milijarde evra doznaka.

Prema podacima Narodne banke Srbije, najveći deo doznaka dolazi iz Nemačke, Švajcarske, SAD, Francuske i Austrije. To su prilivi koji stižu preko deviznih računa građana. Centralna banka ne raspolaže podacima o doznakama koje ulaze drugim kanalima.


On navodi da je, po drugim osnovama, odnosno od penzija, pomoći i poklona došlo još 968 miliona evra. U isto vreme iz Srbije je van zemlje u vidu doznaka izašlo 39 miliona evra.

U prva dva meseca ove godine, iz inostranstva nam se slilo 215 miliona evra, ali najveći priliv je tokom proleća, leta i pred kraj godine, kada gastarbajteri dolaze u zemlju. Ovaj novac nam podiže standard za 10 do 12 odsto.

Tačan metod za izračunavanje doznaka građana ne postoji, jer ti transferi novca u veoma malom iznosu dolaze preko banaka, a više su u džepovima rodbine i prijatelja. Ipak, kako kaže Nikolić, to je značajna prednost Srbije u odnosu na druge zemlje, jer imamo za oko tri puta veći priliv od doznaka nego Hrvatska ili Bugarska. S druge strane, naši građani iz zemlje šalju novac najviše u Bosnu i Crnu Goru.
Uloženo 550 miliona dolara, zapošljeno 25.000 ljudi

Ministar vera i dijaspore Srbije Srđan Srećković kaže da je od 2000. do danas dijaspora direktno investirala u srpsku ekonomiju 550 miliona dolara. On navodi da je dijaspora osnivanjem malih i srednjih preduzeća zaposlila oko 25.000 ljudi.

"Investitori iz dijaspore mogu doprineti oporavku domaće privrede i novom investicionom ciklusu, ali uz uslov da se domaći ekonomski sistem ne razlikuje od onih u rzvijenom svetu u kome su navikli da posluju", kazao je Srećković.

On je istakao da današnja Srbija ne poziva dijasporu na stari kvazipatriotski i demagoški način da pomaže matici, već da ulažući u profitabilne projekte zarađuju, a pri tome zapošljavaju domaću radnu snagu i doprinose rastu društvenog proizvoda.

Kako se dodaje, prema evidenciji Svetske banke, prihodi Srbije od deviznih doznaka dijaspore od 2000. do 2010. godine iznosili su 42,96 milijardi dolara, što je dvostruko više nego što je dobijeno od direktnih stranih ulaganja.

Srbija je prema zvaničnim podacima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), u prvoj deceniji ovog veka privukla 21,15 milijardi dolara direktnih stranih investicija.

Srećković je istakao da su "dosadašnja ulaganja dijaspore bila dragocena", pogotovo u uslovima krize kada se bori za svako radno mesto i očuvanje standarda građana, ali je dodao da su "mogućnosti mnogo veće".

Izvor

Pozivi/Views: 951 | Ubaceno od: Admin | Rejting: 5.0/1
Ukupno Komentara: 0
s="Normal" id="dnn_ctr399_HtmlModule_HtmlHolder0" style="color: rgb(220, 220, 220);">
Ime *:
E-mail Adresa:

Smileys
Aboniraj: 1
Ubaci Sigurnosni-kod *:
 << Klikni ovde - (Promeni izgled Koda)..


Da bi ste ucestvovali u diskusijama postojecih tema nije potrebna registracija, dovoljno je lepo ponasanje... Hvala!


 
Loguj se

Dnevna Poseta


Fotoalbum


Batinac na Mapi
Batinac na Mapi
Batinac na Mapi


Crkva Batinac
Neue Seite 1
Crkva Batinac

Konverter valuta
Konvertor Valuta
Kursna Lista

Facebook Batinac
Selo Batinac
Crkva Batinac

Radio Dak

Radio Dak


Selo Vlaska
Selo Vlaska

Partneri
Foto Milan
Vila Sah
Kalendar rs.


Linkovi

Koznazna.com

Pomoravac info.
Autentik net.


CH Pretraživač
Google Pretrazivac
You Tube

Search ch.
Ricardo ch.
Auto Skout 24

Blick ch.
20 Minuten ch.


Statistika

Online na Mreži: 1
Gost: 1
Korisnik: 0

Ukupna Poseta


Add This

Bookmark and ShareCopyright 2021 by batinac.com  Hosting vom uCoz