Subota, 20.04.2024, 11:29Optimizovano za Mozilla Firefox - Možete da skinete ovde                            
 






//batinacinfo.ucoz.com/welcome.gif

batinac.com
 
     GLAVNA STRANA ::  MOJ PROFIL ::  REGISTRUJ SE ::  LOGUJ SE ::  Prijavljeni ste kao: Gost ::  Grupa "Gost" ::  Odjava :: Odjavi se :: Dobrodosli, Gost RSS

  


Batinacki Asfalt


Glavni meni

Zanimljivosti

Prijatelji Sajta

Citati

Vic Dana

Mini-Chat

Anketa
Kako vam se svidja novi Sajt ?
Ukupno odgovora: 309

Vesti Dana

Sve Vesti
Sve Vesti

Srpska Dijaspora
Ministrastvo za Dijasporu
Srpska Dijaspora

Srpska Politika
Srpska Analitika


Prijatelji Sajta

Bogojevic Reisen

Iris Bestattung



Foto Galerija
Grcka com.
Travel Videos

Podeli
Neue Seite 1

 


Glavna Strana » 2012 » Maj » 16 » Здравство у Србији на европском дну
16:56
Здравство у Србији на европском дну
Србија је рангирана као последња земља на листи Европског здравственог потрошачког индекса (EHCI) за 2012. годину, који је данас представљен у Европском парламенту у Бриселу, будући да је добила 451 од потенцијалних 1.000 поена. Председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије Зоран Савић је рекао да се оваква оцена мора прихватити са резервом јер нису позната мерила таквог закључка.

Међу 34 рангиране земље, Холандија је добила 872 поена, иза ње је Данска са 822 поена, Исланд (799), Луксембург (791) и Белгија (783).
ЕХЦИ од 2005. године објављује експертска организација "Хелт конзјумер пауерхаус" (HCP) са седиштем у Шведској.
Главни оперативни директор HCP и вођа EHCI тима др Арне Бјернберг каже да Србију не треба упоређивати са богатим чланицама ЕУ и да су њени суседи као што су Хрватска (655 бода), Македонија (527) или Албанија (535) релевантнији и показују да је пред Србијом тежак посао да достигне те нивое, наведено је на сајту HCP.

"Изгледа да основне услуге, као што је вакцинација беба, функционишу. Постоје растућа права пацијената, али, у целини, исходи, као и приступ пацијентима, морају да се поправе", казао је Бјернберг.

EHCI је стандард мерења нивоа европске здравствене заштите. Издање из 2012. године оцењује 34 национална европска система здравствене заштите помоћу 42 индикатора, који покривају пет подручја која су кључна за потрошача здравствених услуга - права пацијената и информације, време чекања на лечење, исходи, превенција/опсег и домет пружених услуга и фармацеутска средства.EHCI одражава сталан напредак европске здравствене заштите, са бољим исходима и укупним условима.
Индекс указује на три изражена подручја на која треба обратити посебну пажњу на почетку кризе.То су тенденције дужег чекања на скупе хируршке операције у државама које су највише погођене погоршањем економске ситуације, повећан удео плаћања из сопственог џепа за одређени број лечења и недостатак побољшања и чак погоршање у приступу новим врстама лекова.

Без обзира на економију, Европа остаје територија на којој се инфекције догађају у болници. За сваку другу од 34 државе у којима је извршено мерење, EHCI поставља црвени степен узбуне у погледу ризика од инфекције.
(Танјуг)

Непозната мерила сврстала здравство на последње место
Председник Здравственог савета Драган Делић изјавио је данас поводом податка да је Србија рангирана као последња земља на листи Европског здравственог потрошачког индекса (EHCI) за ову годину да је није сигуран колико је такав закључак валидан јер се не зна на основу којих тачно параметара је донет.
"Податак сам по себи није добар, али да ли је валидан, то заиста не знам", казао је Делић Танјуг и додао да му нису познати детаљи тог истраживања.

Како је истакао, тачно је да ситуација у систему српског здравства "није баш добра" и то је опште позната чињеница, на коју указују подаци да нема довољно матерјалних средстава, да се новац не уплаћује референтним установама на време и да је мало превентивног рада.

Делић каже да су за боље функционисање здравственог система потребна већа финансијска издвајања, као и промена појединих законских решења.
Он је такође указао на парадокс да када се говори о бесплатном здравственом систему, који је свугде у свету веома скуп, у Србији "многи не плаћају доприносе а хоће да се лече".

Председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије Зоран Савић је рекао да се класификација Србије као последње земља на листи Европског здравственог потрошачког индекса (EHCI) за 2012. годину мора прихватити са резервом јер нису позната мерила таквог закључка.

Међутим, Савић је истакао да је по питању пружања квалитетних здравствених услуга Србија сигурно међу бољим земљама у Европи, као и да Србија има изузетне стручњаке који су признати и у Европи и у свету.

"Проблем су вероватно и мала издвајања за здравствену заштиту, у просеку по 270 евра по становнику, по чему смо међу последњима у Европи, као и начин организације здравствен заштите", нагласио је Савић и указао на промену начина организације здравствене заштите и на неопходност реформе здравственог осигурања.

Невладина организација "Доктори против корупције" оценила је, међутим, да је "сурова реланост коју преживљавају милиони грађана Србије када им затреба здравствена услуга добила и званичну потврду од стране европских институција".
Како сматра та НВО, са легализованом корупцијом у здравству, потпуном доминацијом политике над струком, неспособним али послушним управљачким кадром, другачији исход од последњег места у Европи није ни био могућ.
У Европском парламенту у Бриселу јуче је представљена листа Европског здравственог потрошачког индекса (EHCI), на којој је Србија рангирана као последња , будући да је добила 451 од потенцијалних 1.000 поена.
Међу 34 рангиране земље, Холандија је добила 872 поена, иза ње је Данска са 822 поена, Исланд (799), Луксембург (791) и Белгија (783).

EHCI од 2005. године објављује експертска организација "Хелт конзјумер пауерхаус" (HCP) са седиштем у Шведској.
Главни оперативни директор HCP и вођа EHCI тима Арне Бјернберг каже да Србију не треба упоређивати са богатим чланицама ЕУ и да су њени суседи као што су Хрватска (655 бода), Македонија (527) или Албанија (535) релевантнији и показују да је пред Србијом тежак посао да достигне те нивое, наведено је на сајту HCP.

"Изгледа да основне услуге, као што је вакцинација беба, функционишу. Постоје растућа права пацијената, али, у целини, исходи, као и приступ пацијентима, морају да се поправе", казао је Бјернберг.
EHCI је стандард мерења нивоа европске здравствене заштите.
(Танјуг)
 
Pozivi/Views: 721 | Ubaceno od: Admin | Rejting: 5.0/1
Ukupno Komentara: 1
 

1. Komentar

16:02  Spam


Ubaceno od: perica (23.05.2012 16:02) [Glavna Strana]

a na svetskom ispd dna hehe malko smo pukli

s="Normal" id="dnn_ctr399_HtmlModule_HtmlHolder0" style="color: rgb(220, 220, 220);">
Ime *:
E-mail Adresa:

Aboniraj: 1
Ubaci Sigurnosni-kod *:
 << Klikni ovde - (Promeni izgled Koda)..


Da bi ste ucestvovali u diskusijama postojecih tema nije potrebna registracija, dovoljno je lepo ponasanje... Hvala!


 
Loguj se

Dnevna Poseta


Fotoalbum


Batinac na Mapi
Batinac na Mapi
Batinac na Mapi


Crkva Batinac
Neue Seite 1
Crkva Batinac

Konverter valuta
Konvertor Valuta
Kursna Lista

Facebook Batinac
Selo Batinac
Crkva Batinac

Radio Dak

Radio Dak


Selo Vlaska
Selo Vlaska

Partneri
Foto Milan
Vila Sah
Kalendar rs.


Linkovi

Koznazna.com

Pomoravac info.
Autentik net.


CH Pretraživač
Google Pretrazivac
You Tube

Search ch.
Ricardo ch.
Auto Skout 24

Blick ch.
20 Minuten ch.


Statistika

Online na Mreži: 1
Gost: 1
Korisnik: 0

Ukupna Poseta


Add This

Bookmark and Share



Copyright 2024 by batinac.com  Hosting vom uCoz